391,5 millió dollárért tanulja meg a Google, hogy törölje a lokációs adatokat

Rekordösszegű bírságot fizet a Google többek között a lokációs adatok helytelen tárolásáért.

November elején egy sor amerikai tagállam (összesen 40) jelentette be, hogy megegyeztek a Google-lal egy rekordösszegű bírság kifizetésében. A megállapodás rögzíti, hogy a Google a közel 400 millió dolláros bírság mellett elismeri, hogy félrevezette a felhasználóit a lokációs adatok kezelése területén.

2018-ben indult az ügy

Az ügyben a vizsgálódás 2018-ban kezdődött az Associated Press cikke nyomán, mely szerint a Google akkor is követi a felhasználók mozgását, mikor kifejezetten tiltják ezt a tevékenységet. A keresőóriás akkor is rögzítette a felhasználók lokációs adatait, amikor azok kifejezetten kikapcsolták ezt a lehetőséget. Nyilván, az adatokat a hirdetések jobb célzásához használták fel.

A rekordösszegű bírság mellett a Google elvállalta, hogy jelentősen javítja jövő évtől a lokációs adatokkal kapcsolatos irányelveit, tiszteletbe tartva a felhasználók magánszféráját. A megegyezés azt is kiköti, hogy a keresőóriás több olyan eszközt fejlesszen ki, melynek segítségével a felhasználók jobban át tudják látni saját adataik kezelését.

Az adatok alaposabb törlését vállalják

Ahogy azt a Google a november 14-én keltezett blogposztjukba részletezi, a megállapodás részeként, többek között a következő új eszközöket fejlesztették ki:

  • Alapból a beállítás minden új felhasználónak az lesz, hogy egy adott időt elteltével automatikusan törlődnek az adatok, egyszerre 3, 18 vagy 36 havi lokációs információt megtartva.
  • A Google térképekhez kifejlesztettek egy Incognito mód-ot, mely így nem tárolja a keresett helyek információit, automatikusan törölve azokat
  • Egyszerűsödni fog a lokációs adatok törlése, az új lehetőségek bekapcsolásával egyszerűbben tudják majd a felhasználók kikapcsolni a lokációs előzményeket, vagy egyszerűen törölni régebbi adataikat.
  • Sokkal egyszerűbben magyarázzák el a felhasználóknak, hogy a webes és app aktivitás pontosan milyen adatokat jelent és az hogyan befolyásolja a Google terméket használatát.

Szerző: Vass Enikő

Adatok, környezetvédelem és újrahasznosítás - kell ennél több?