Hogyan töröljük személyes adatainkat az autóból?

Már eljutottunk oda, hogy az autónk sokkal többet tud rólunk, mint édesanyánk. Ha az autót négy keréken guruló számítógépnek tekintjük, akkor adat is van bőven – amit törölni kell.

 

Az önvezető autót már megelőzően az autóipar szereplői elkezdték beépíteni a járgányokba a szoftveres lehetőségeket. Első körben csak a különböző rendszerek szoftveres kiigazítása történt, de eljutottunk odáig, hogy sok új autóban érintőképernyő segítségével üzemeltetjük azt.

És itt nemcsak arra gondolok, hogy autóban Netflixezhetünk vagy zenét hallgatunk. Már a telefon is Bluetooth segítségével kapcsolódik az autó kihangosítójához, még a 10 évvel ezelőtti modellekben is már szinkronizálni tudjuk a kontaktokat, illetve eltároljuk otthonunk vagy munkahelyünk adatait.

De már vásárolhattunk is már az autó éritőképernyőjének segítségével, akkor már a bankkártya adataink vagy a Paypal jelszavunkat is tárolja az autó adathordozója.

Így kezdjük el az autós adattörlést

Ahogy a használt mobiltelefon esetében is, a használt autót eladása előtt érdemes átnézni és törölni minden személyes adatot. De pontosan hogyan is tudom a személyes adatokat törölni?

Az amerikai fogyasztóvédelmi hivatal (Federal Trade Commission) meglátása szerint az autó tulajdonképpen okostelefonunk meghosszabbítása. Minél újabb egy autó annál több informatika által működtetett rendszert építettek belé, így annál hosszabb az adataink törlése. A régebbi autók esetében elég csupán a telefonok kontaktokat törölni.

Minden autó más-más, így minden esetben másképp kell eljárni az adatok törlésekor. Azonban mindenki számára, univerzálisan érvényesek az alábbi tippek:

  • Az autó eladása előtt lépjünk ki minden olyan alkalmazásból, melyet párosítottunk az autó infokommunikációs központjával. Minden alkalmazásnál állítsuk le az automatikus szinkronizálás lehetőségét, majd lépjünk be újra.

  • Az autós telefonkönyvből töröljük ki az összes bejegyzést.

  • Ha az autóval kapcsolatban van valamilyen szolgáltatásra előfizetésünk (például wifi, műholdas rádió, zeneszolgáltatás, videó streaming) akkor azokat vagy mondjuk le vagy pedig vigyük át az új autóra.

  • Az összes Bluetooth kapcsolatot szakítsuk meg, töröljük ki.

  • A navigációs rendszerből töröljük az elmentett címeket, a navigációs előzményeket vagy a letöltött térképeket.

  • Ha az autónak van egy beépített adathordozója, akkor töröljük arról is a zenét és az adatokat.

  • A autónak lehet egy automata garázsnyitója is, akkor azt állítsuk át a gyári beállításokra.

  • Ha egy hordozható adattároló csatlakoztatott az autóhoz, akkor az USB drive vagy SD kártya tartalmát töröljük.

  • Nézzük meg az autó felhasználási kézikönyvében, hogy van-e egy olyan lehetőség, hogy a gyári beállításokat állítsuk vissza, ha igen, akkor használjuk. De győződjünk meg, hogy a beállítások módosításával az adatokat is törölte ez a lehetőség. Ha nem, kezdj a lista elején lévő tennivalókkal.

Published by Vass Enikő

Adatok, környezetvédelem és újrahasznosítás - kell ennél több?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *