Így semmisítsük meg véglegesen a törölt adatokat

Az adatmegsemmisítési módszerek közül nagyon sok hibás, ezért nem igazán semmisíti meg véglegesen az adatokat. Ahhoz, hogy adatainkat biztosan és véglegesen töröljük a tanúsított és minősített adattörlési megoldáshoz kell fordulni.

A világ és a vállalatok adattermelése exponenciálisan növekszik. Ahhoz, hogy valamilyen szinten felfogjuk, hogy mennyi adat képződik a világban, álljon itt ez a statisztika arról, hogy mi minden történik egy perc alatt az interneten.

Szabályzattal kezeljük az adatrengeteget

Például 575 ezer tweet-et küldünk, 66 ezer fotót osztanak meg Instagramon, 174 ezer appot töltenek le az emberek. Ez mind-mind azt jelenti, hogy rengeteg adat keletkezik, amit tárolni, rendszerezni, törölni kellene. Vállalati környezetben mindezt csak úgy lehet, ha az érzékeny adatok védelmére megfelelő szabályzatot, eljárási rendet dolgozunk ki.

A szabályzat elkészítésekor vegyük figyelembe, hogy a rendelkezésre álló adatmegsemmisítési módszerek közül nagyon kevés az, mely ténylegesen és véglegesen töröli az adatokat. Ez pedig nem más, mint a minősített és tanúsított adatmegsemmisítés, amikor az adathordozón lévő adatokat véletlenszerű 0 és 1-essel többször felülírjuk.

Sok a maradék adat

A Blancco és az Ontrack közösen végzett, Privacy for sale kutatásában a vizsgált használt merevlemezek 40 százaléka tartalmazott adatot a korábbi tulajdonosáról. És hogy milyen adatokat nem töröltek megfelelően a hanyag tulajdonosok? A merevlemezeken fellelt adatok között voltak irodai és alkalmazotti emailek, fényképek és egyéb vállalathoz vagy egyénhez kapcsolható fájlok.

Az adathordozók 15 százalékán olyan szenzitív adatok is találtak, melyek lehetővé tették volna az azonosság ellopását. (Az Amerikai Egyesült Államokban személyi igazolvány hiányában a taj szám és a születési adatok azonosítják az egyént.)

Nyilván, minden attól függ, kinek a kezébe kerül a merevlemezeken hagyott, hanyagul törölt adat. A vállalatok elkerülhető reputációs, pénzügyi kockázatot kreálnak nemtörődöm viselkedésükkel. Amivel nincsenek tisztában maguk az adattulajdonosok sem. A kutatásban megvásárolt használt adathordozók tulajdonosai ugyanis váltig ragaszkodtak ahhoz, hogy adataikat megfelelően semmisítették, így nekünk, de neki sem kell aggódniuk.

Ha a felhasználó megpróbálta törölni az adatokat, miért nem sikerült neki?

Azért, mert nem mindegy, milyen módszert választunk. Ha újraformatáljuk a merevlemezt (főként gyorsformázás esetében), töröljük őket vagy a kukába húzzuk, akkor az adat gyakorlatilag NEM SEMMISÜL MEG. Az adat továbbra a merevlemezem marad, csupán a rá mutató indexfájl bejegyzéseket semmisíti meg a rendszer. Így megfelelő szoftveres eszközökkel ezeket a bejegyzéseket újra lehet kreálni, így az adatokhoz is hozzá lehet újra férni.

Sokan bíznak az adatok fizikai megsemmisítésében is, holott a rossz beállítások miatt itt is nagy a tévedés lehetősége. A fizikai megsemmisítéskor egy vágógép szeletekre darabolja az adathordozót. Amikor ezt a műveletet gyorsabban szeretnék elvégezni, akkor a szeletek vastagságát nagyobbra állítják be. A nagyobb szeleteket maradhatnak ép információdarabok, melyeket megfelelő eszközzel le lehet olvasni.

Töröljük adatainkat tanúsítottan

Az adatokat véglegesen és visszaállíthatatlanul lehet törölni, ehhez egy megfelelő szoftverre van szükség. A Data Clear a Blancco megoldását használja arra, hogy a legprofibb iparági szabványok szerint, a törvényi előírásokat szem előtt tartva, többszörös felülírás segítségével véglegesen törölje az adatokat. Bármilyen audit is legyen, erről a folyamatról egy jegyzőkönyv készül, ami tanúsítja a törvénytisztelő magatartást. Az már csak hab a tortán, hogy az adatok törlése automatikusan is elvégezhető, a drága emberi munkaórákat megspórolva.

Szerző: Vass Enikő

Adatok, környezetvédelem és újrahasznosítás - kell ennél több?

Egy jó hozzászólás jó lenne