Így töröljük automatikusan webes adatainkat

A legtöbb internetes szolgáltatásnál csupán odafigyelés kérdése, hogy adatainkat rendszeresen töröljük, és ehhez csupán a szolgáltatást kell beállítani. Összeállításunkban megmutatjuk hogyan.

Töröljük automatikusan a Google előzményeket

A Google adatokból él, így megértjük, hogy azokhoz kicsit jobban ragaszkodik, mint ahogy szeretnénk. A keresőóriás szerint mindez a mi hasznunkra válik, hiszen így tud számunkra releváns hirdetéseket, javaslatokat megjeleníteni. A Google beállításai lehetővé teszik, hogy adatainkat automatikusan töröljük.

Ehhez menjünk például a google.hu oldalra, ha van Google fiókunk, akkor a jobb felső sarokban megjelenik a kis kép és a beállítási lehetőség is. Kattintsunk erre a képre, majd a megnyíló lehetőségek közül válasszuk a Google-fiók kezelése menüpontot.

Ebben a menüpontban az Adatok és adatvédelem lehetőség az érdekes. Itt a Tevékenység és felkeresett helyeknélaz Előzménybeállításoknál szüneteltethetjük, hogy például a YouTube adatainkat megjegyezze. Ha ezt mégsem szeretnénk ennyire drasztikusa fogni, akkor a YouTube-os megtekintési és keresési előzmények lehetőségnél be tudjuk állítani, hogy bizonyos idő elteltével a rendszer automatikusan törölje adatainkat. A legrövidebb idő 3 hónap.

Hasonlóképp az Internetes és alkalmazástevékenységek, illetve a Helyelőzmények lehetőségre kattintva beállíthatjuk adataink automatikus törlését, legrövidebb válaszható periódus itt is 3 hónap. Egyébként mindig van lehetőségünk manuálisan törölni az adatokat.

Szóljunk az asszisztensnek, hogy törölje az adatokat

Az Amazon, Apple, Google és Microsoft is elismerték, hogy a személyes hangasszisztenseik rögzítik, tárolják és megosztják harmadik féllel a kimondott utasításokat. Azonban a gyártók lehetőségeket biztosítanak az adatok automatikus törlésére is.

Mivel Echo smart hangszóróval nem rendelkezik a tesztelő, ezért a webes bölcsességre hagyatkozunk. Szerintük a Alexa app-ban a Settings, Alexa Privacy, Manage Your Alexa Data menüpontot kell kiválasztani. Itt a Manage your voice recordings lehetőségnél kapcsoljuk be az Automatically delete recordings opciót és itt is válasszuk ki, hogy mennyi idő múlva törölje őket automatikusan.

Kérjük meg Alexát, hogy törölje adatainkat

Az Amazon egy új hangutasítást is bevezetett: Alexa, delete everything I said today utasítást kell kimondani ahhoz, hogy éjfél óta minden hangparancsot töröljön. Ahhoz, hogy ezt a lehetőséget használni tudjuk, előbb az Alexa app-ban a Settings, Alexa Privacy, Review Voice Data-ban válasszuk az Enable deletion by voice lehetőséget.

Töröljük automatikusan a böngészési előzményeket

Ha internetezéshez a böngészők inkognitó módját használjuk, akkor az nem tárolja a böngészési előzményeket. Lássuk be, ezt gyakran elfelejtjük használni. A jó hír, hogy a böngészőt beállíthatjuk, hogy minden alkalommal, mikor bezárjuk az ablakokat, automatikusan törölje az adatokat is.

A Google Chrome böngészőjében például kattintsunk a profilképünk mellett lévő három pontra, majd a lenyíló lehetőségek közül válasszuk a Settings lehetőséget. Itt a Privacy and security menüpontban a Cookies and other site data lehetőségnél kapcsoljuk be a Clear cookies and site data when you close all windows opciót. Így nem kell az adatok törlésével is bajlódjunk a böngészés befejezésekor.

Szerző: Vass Enikő

Adatok, környezetvédelem és újrahasznosítás - kell ennél több?

Egy jó hozzászólás jó lenne