Törölt üzenetek lehetnek perdöntők a Capitolium elleni támadás vizsgálatában

A CNN hírügynökség tálalta exkluzív történetként azt a tényt, hogy az Amerikai Titkosszolgálat Capitolium elleni támadásban érintett 10 ügynökének telefonjáról több szöveges üzenetet töröltek.

Fotó: Tyler Merbler from USA – DSC09254-2, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=100214051

Az üzenetek a támadás napján, vagy annak környékén születhettek, vagyis pontosan 2020. december 7. és 2021. január 8. között valamikor. Ez az az időintervallum, melyet az amerikai nemzetbiztonságért felelős osztály, a Department of Homeland Security vizsgál az támadásban érintett ügynökök esetében. A kérésükre egy ügynök szöveges üzeneteit sikerült megkapniuk, további tíz ügynök, ismeretlen tartalmú üzeneteit viszont törölték.

Huszonnégyen foglalkoztak a támadással

A támadással egyébként 24 titkosügynök foglalkozott, közülük 10-en egyáltalán nem küldtek és nem is fogadtak szöveges üzeneteket a vizsgált időszakban, három ügynök csupán személyes üzenetet váltott.

A titkosügynökség tevékenysége a capitoliumi támadásokkal kapcsolatban egy bizottsági meghallgatás miatt érdekes: egy volt Fehér Házban tevékenykedő gyakornok azt vallotta, hogy január 6-án az akkori amerikai elnök, Donald Trump megpróbálta átvenni limuzinja vezetését egy adott pontot. Az állítás ellenőrzése miatt lett volna szükség az ügynökök üzeneteire.

Az ügynökök kötelesek az adatokat megőrizni

Erre a megkeresésre válaszolva a nemzetbiztonsági osztály jelezte a vizsgálóbizottságnak, hogy egy saját belső vizsgálat folyik, melynek célja megállapítani az adatveszteség mikéntjét. Erre egy magyarázat már van is: állítólag az adatokat véletlenül törölték egy adatmigráció során. Az adatok véletlen törléséért a felelősséget már nem vállalta a titkosszolgálat.

Azt elismerték, hogy a titkosszolgálat alkalmazottjai kötelesek megfelelően megőrizni a kormányzati adatokat, még a szöveges üzeneteket is. Ezzel a szolgálat az ügynököket személyesen felelőssé tette az adatok törléséért. Azt még vizsgálják, hogy maradt-e valamilyen metaadat az üzenetekről.

Azt nem állítjuk, hogy ismernénk, pontosan milyen üzenetküldő alkalmazást használnak az amerikai titkosszolgálatnak. Azonban mindenki számára nyilvánvaló, véletlen adattörlés és adatveszteség, ami pont a capitoliumi zavargásokkal kapcsolatos, eléggé valószínűtlen.

A cikk forrása: a CNN hírre hivatkozó Newsweek

Published by Vass Enikő

Adatok, környezetvédelem és újrahasznosítás - kell ennél több?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *