Megduplázta a támogatást a régi mobilok cseréjéhez az NMHH

A jövő tavaszig kiterjesztett programmal és 40 ezer forintos támogatással segíti az állam a régi mobiltelefonok cseréjét.

A korábban bejelentett 2022. július 17-i végdátum helyett 2023. március 31-ig 40 000 forintos állami támogatással lehet a 2 és 3 G -s készülékeket korszerűbbre cserélni – derült ki a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) sajtóközleményéből. A hatóság a vásárlandó készülék, 120 ezer forintos felső határát is eltörölte. Az új feltételek a 2022. július 18-tól benyújtott pályázatokra vonatkoznak, így érdemes kicsit halasztani az okostelefon vásárlást.

A telefonok támogatott cseréjére azért is szükség van, mert a mobilszolgáltatók korábban bejelentették, hogy leállítják a 3G hálózatot. A Magyar Telekom 2022. június 30-ig teljesen leállította 3G hálózatát, a Vodafone és a Yettel pedig 2022 májusától kezdte meg a lekapcsolási folyamatot.

Ezért a régebbi mobiltelefon tulajdonosok ahhoz, hogy internetezhessenek, levelezhessenek vagy cseveghessenek, 4 vagy 5G-s készülékre kell váltsanak. Akik csak hanghívásra vagy SMS küldésre használják a régi készüléket, azoknak nem kell cserélniük.

A támogatási program részleteiről és frissített feltételeiről a Netrefel.hu edukációs weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. A weboldal ezen felül hasznos tippekkel és gyakorlati útmutatókkal is szolgál a digitális világ iránt érdeklődőknek.

Csere előtt töröljük az adatokat

Amikor a régi készülékeket adják le a felhasználók arra is kell figyelni, hogy a rajtuk lévő adatokat szakszerűen és tanúsítottan töröljék. Ehhez a DataClear, mint a Blancco tanúsított adattörlési megoldás partnere szakszerű segítséget tud nyújtani a magánszemélyeknek és mobiltelefon kereskedőknek egyaránt.

A Blancco Magyarország korábbi közleménye szerint online csereprogramokkal lehetne felpörgetni az 5G telefonértékesítést.

Bizalmat növelhetünk a megfelelő adatkezeléssel

A tavaly 10,5 százalékkal csökkent az okostelefonok piaca, többek között a Covid-járvány hatására, azonban idén 11 százalékos növekedésre számítanak a szolgáltatók. Nagyon sokan 5G készülékre cserélik le telefonjukat, ami a Gartner szerint az eladások 35 százalékát teszik ki.

A kutatás szerint az internetes csereprogramok sikerét növelné a nagyobb átláthatóság és a megfelelő adatkezelés, a válaszadók 31 százaléka ugyanis aggódik amiatt, hogy a használt mobiltelefonon maradó adatai rossz kézbe kerülhetnek.

Szerző: Vass Enikő

Adatok, környezetvédelem és újrahasznosítás - kell ennél több?

Egy jó hozzászólás jó lenne