Törvénytelenül tárolt adatokat kell törölnie az Europolnak

Az EU közös rendőrségi szervezete közel négy petabájtnyi adatot tárolt törvénytelenül különböző, bűnügyekhez nem köthető emberekről.

Forrás: Shutterstock

Az Európai Adatvédelmi Felügyelet (European Data Protection Supervisor) felszólította az Europolt, hogy azonnal törölje a törvénytelenül tárolt négy petabájnyi adatot. A felügyelet még az év elején fejezte be az egy évig húzódó vizsgálatát, és ennek a vizsgálatnak a lezárásaként rendelte el az adattörlést.

Az európai bűnüldöző szerv ugyanis rengeteg olyan kategorizálatlan adatot tárol különböző emberekről, akiknek nincs bizonyított kapcsolatuk bármilyen bűnügyi tevékenységgel. Nyilván, ezek a személyek valamilyen ügyek kapcsán kerülhettek a rendőrök látókörébe, de bizonyítottan semmilyen törvénytelen cselekedetet nem követtek el.

Az Europol szabályzata és a GDPR is azt írja elő, hogy a minimálisan szükséges adatokat a szükséges ideig lehet tárolni, a bűnüldöző szerv ennek a követelménynek ellentmondva tárolta a személyes adatokat.

Az adatvédelmi felügyelet egyébként korábban is vizsgálta az Europol adattárolási módszereit és már 2020 szeptemberében kérte a különböző adatbázisok törlését. Az Europol azóta technikailag változtatott az adatok tárolásán, bizonyos információkat törölt is, de lényegében adattárolási és kezelési metódusai változatlanok maradtak.

Ahogy más bűnüldöző szervezetnél, az Europolnál is a személyes adatok védelme és a biztonság megteremtésének kényszere csap össze. A nyomozók sok esetben csak a személyes adatok megsértésével tudnak olyan információhoz jutni, mely azután tovább lendíti őket a különböző ügyek megoldásában.

Reméljük, az Europol minősítetten és tanúsítottan töröli majd az adatokat.

Szerző: Vass Enikő

Adatok, környezetvédelem és újrahasznosítás - kell ennél több?

Egy jó hozzászólás jó lenne