Így töröljük az adatokat számítógépünkről

Cikkünkben a különböző verziójú Windows operációs rendszerek, a Mac és a Linux OS rendszerszinten elérhető adattörlési módszereit nézzük meg.

Madarat tolláról, embert barátjáról – tartja a régi közmondás, hogy miről is ismerszik meg egy ember. A mai digitális világban azonban az embert inkább laptopjáról és a rajta lévő adatokról ismerjük meg közelebbről.

Amikor ezt a sok információt hordozó eszközt tovább szeretnénk adni, érdemes alaposak kitakarítani. És itt nem egy alapos mosásról van szó, hanem arról, hogy az adatokat le kell törölni az adathordozóról, legyen az merevlemez vagy SSD.

A rég számítógépünket biztonságosan csakis úgy adhatjuk tovább, ha alapos nagytakarítást tartunk az adatok között. Mind mindent mást az életben, ezt is érdemes alaposan előkészíteni. Vállalatok esetében az adattörlés elmaradása komoly GDPR bírságot vonhat maga után.

Mielőtt törölnénk az adatokat, válogassuk ki, mi az, amit meg kell tartani, mit szeretnénk megtartani és mi az, amit nyugodt lélekkel törölhetünk. Az üzleti életben vannak olyan adatok, melyek megőrzését törvény írja elő, ezeket külső adattárolóra vagy felhős adattároló szolgáltatásra mentsük ki. A backup elkészítése után eljött az idő a törléshez.

(Megjegyzés: mivel angol nyelvű operációs rendszerrel dolgozik a szerző, emiatt az adattörléssel kapcsolatos menüpontok neve is angol nyelvű.)

Hogyan töröljük az adatokat Windows 7/Vista/XP operációs rendszerből

A Microsoft ezeket a régi operációs rendszereket már igazán nem is támogatja, azért akadhat egy-két gép, melyen ezek futnak. Az adatok törléséhez egy külső alkalmazást kell igénybe vennünk, például a DBAN-t, az ISO fájl innen tölthető le. Az ISO fájlt bootolható USB-re vagy külső merevlemezre csomagoljuk ki, ezután meg erről a külső meghajtóról indítsuk újra a számítógépet.

Ehhez lépjünk be a gép BIOS-ába és a külső meghajtót válasszuk boot lemeznek.

Innen a különböző kérdéseket megválaszolva haladhatunk előre és várjuk ki, hogy a gép biztonságosan töröljön mindent. A Windows 7/Vista/XP operációs rendszert bármelyik lemezről vagy USB memóriáról újra tudjuk telepíteni.

A DBAN-t egyébként bármely Windows-os vagy Linux-os adathordozó törlésére tudjuk használni, de ezekben már vannak saját, beépített megoldások is.

Hogyan töröljük az adatokat a Windows 8/8.1-es laptopról

Sokkal könnyebb a merevlemezről adatokat törölni a Windows 8 vagy 8.1-es operációs rendszerből. Ehhez a Start képernyőn a Charms bar-on kattintsunk a Setting opcióra, majd válasszuk ki a Change PC settings opciót. Itt a Remove Everything and Reinstall Windows menüpontnál tudjuk törölni az adatokat, majd újra telepíteni az operációs rendszert.

Az adattörlésnél ne válasszuk a quicly – vagyis gyorsan – opciót, hanem a throroughly vagyis alapos módszert.

Hogyan töröljük az adatokat a Windows 10 vagy Windows 11-es operációs rendszerből

A két legújabb Windows operációs rendszer felhasználói számára viszonylag egyszerű kitörölni az adatokat az operációs rendszer beépített funkcióival. A Start gomb után a következő útvonalon haladjunk: Settings>Update & Security>Recovery.

A Recovery lehetőségnél kattintsuk a Get Started opcióra és válasszuk ki a számunkra szimpatikus lehetőséget. Ha azt szeretnénk, hogy a gép adatai a tiszta új állapothoz a legközelibb legyen, akkor válasszuk ki a Remove Everythinglehetőséget. Ez magától értetődően az összes programot s fájlt töröli az adathordozóról. Ha kettő vagy több adathordozónk van, akkor meg kell mondanunk, hogy az összest törölni szeretnénk vagy párat közülük, vagy csak egyet.

Számoljunk azzal, hogy az adathordozók teljes törlése több órát is elvehet, ezért péntek délután lehet erre az ideális időpont. A hosszú folyamat biztosítja azt, hogy az összes adatot valóban töröltük a merevlemezről vagy SSD-ről, így semmilyen információ sem szivároghat ki rólunk.

Ha azok közé az 1,44 százaléknyi felhasználó közé tartozunk, aki 2021 októbere óta frissítette operációs rendszerét a Windows 11-re, akkor csupán hangyányit változott az adatok törlésének folyamata. Ahogy az eggyel korábbi Windows változat esetében is, a Start gombbal kezdünk, majd a Settings következik. Itt viszont változott az útvonal. Az Update & Security és azután Recovery helyett a következő menükön kell végig menni: Settings>Windows Update>Advanced Options>Recovery. Innen a folyamat elviekben ugyanaz, mint a Windows 10 esetében.

Hogyan töröljük az adatokat Apple számítógépekről

A Mac számítógépekről is relatíve egyszerű az adatokat törölni, az operációs rendszer verziójától függetlenül. A régebbi operációs rendszerek esetében szükség van egy rendszerlemezre a törléshez. A recovery üzemmódba lépéshez a command és az R betűt kell egyszerre lenyomva tartani, miközben a gép újraindul.

Ezután nyissuk meg a Disk Utility alkalmazást. Ott keressük meg az Erase tab biztonsági lehetőséget és válasszuk ki a 7-pass Erase menüpontot. Ez hétszer felülírja az adathordozón lévő adatokat. Ahogy a Windows esetében, itt is több órát kell várni ahhoz, hogy a folyamat végig menjen, de ez rendkívül biztonságos adattörlési módszer.

Hogyan töröljük az adatokat Linux operációs rendszerről

Amennyiben Linux alapú operációs rendszerű számítógépünk van, a merevlemezek adatainak törlése egy kicsit bonyolultabb feladat, mely command line-os parancssorokat is magába foglal.

Nyissuk meg a command line terminált és írjuk be a ‘sudo fdisk -l’ parancsot. Ez listázza az összes, gépünkhöz csatlakozó adathordozót. Keressük meg az a merevlemezt, melynek tartalmát törölni szeretnénk és jegyezzük meg az elérési útvonalát.

Ezután futtassuk a következő parancssort: ‘sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdb bs=1M’ , ahol a ‘/dev/sdb/’ helyére írjuk be az adathordozó egyéni elérési útvonalát. Ennek az adattörlési módszernek a neve a zérózás (zeroing), ami az összes adatot nullással írja felül. A módszernek vannak ellenzői, aki szerint ez a felülírás kevésbé biztonságos, mintha véletlenszerű adatokkal írnánk azokat felül, de többnyire gyorsabb. És végül is az átlagos használt laptop vásárló számára eléggé biztonságos is.

Vállalkozásoknak a DataClear azt javasolja, hogy tanúsított és minősített megoldás segítségével, GDPR kompatibilisan töröljék adataikat, amihez minőségi és teljes körű támogatást biztosítunk.

Published by Vass Enikő

Adatok, környezetvédelem és újrahasznosítás - kell ennél több?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *