A mobilok rövid életének titka

A hazai autóparktól eltérően a mobiltelefonok viszonylag fiatalok: átlagos életkoruk 3,5 év. A használt készülékekben is van potenciál, főként, ha az adattörléssel nem spórolnak a felhasználók.

Nem minden telefont kell kidobni, adattörlés után hasznosítható

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss kutatása szerint a magyar lakosság által használt mobiltelefonok viszonylag fiatalok. A mobiltelefonok 53 százaléka legfeljebb kétéves, 85 százaléka pedig nem idősebb öt évnél. Az ennél régebbi készülékeket jellemzően idősebbek és gyermekek használják.

Divat miatt cserélünk telefont

A felmérésben azt is vizsgálták, hogy mi az oka a mobiltelefonok rövid életciklusának. Az esetek kevesebb mint felébe (47 százalék) soroltak fel a mobilozók olyan okokat, ami miatt a készülékcsere elkerülhetetlen volt.

Az esetek 25 százalékában a telefon elromlott. 11 százalékuk a felhasználóknak megrongálta vagy elveszítette telefonját. A túl gyakran kellett tölteni (11 százalék) érvet is elkerülhetetlen oknak számítottuk be, holott az akkumulátor cserével meghosszabbítható a telefon élettartama.

Az esetek többségében a divat és a marketing hatására cserélünk telefont. A felhasználók 12 százaléka megunta a készüléket, 11 százalékuk újat kapott ajándékba és 15 százalékuk szerint a készülék elavult, nem rendelkezett már egy számukra fontos funkcióval. A mobilozók 9 százaléka azért váltott, mert kedvező ajánlatot kapott új telefonra, 6 százalékuk pedig egyéb okból.

Fiókban porosodnak a mobilok

A kutatásnak egy másik érdekes vetülete, amikor megkérdezték, mi történt a használt mobilokkal? Azok ugyanis megfelő előkészítés után, az adatok törlése, adatfertőtlenítés után tovább értékesíthetők. A felhasználók többsége, 56 százalék megtartotta a készüléket. Vagyis azok a fiókokban porosodnak. A válaszadók 35 százaléka azért kezdett vele valamit. 15 százalékuk elajándékozta, 10 százalékuk leadta újrahasznosításra, további 10 százalék eladta.

Mielőtt tovább adjuk a telefont, annak adathordozóját érdemes törölni – ehhez a gyári alapbeállításokra való visszaállítás sok esetben nem elegendő. Az adattörlés főként a céges adatokat is tartalmazó készülék esetén jelent komoly prioritást. Az érzékeny vállalati adatok szervezeten kívüli kerülésével ugyanis GDPR incidenst kockáztatunk.

Szerző: Vass Enikő

Adatok, környezetvédelem és újrahasznosítás - kell ennél több?

Egy jó hozzászólás jó lenne